Várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos volt a kamatemelés a tengerentúlon.Szerda este 25 bázispontos emeléssel az 1,5-1,75-s sávba emelte a FED (az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény) az irányadó amerikai kamatot. A jegybankárok előrejelzése alapján idén ezt még további két emelés (így a szerdaival együtt összesen három idei) követi. (Egyes piaci vélemények a döntés előtt már négy idei emelésről hangzottak.) A jövő évi korábbi két 25 bázispontos emelést három emelésre árazzák a jegybankárok, így a hosszútávú emelés lett sűrűbb a vártnál, s 2020-ban már három százalék fölé emelkedhet az irányadó amerikai kamat a jelenlegi jegybankári prognózisok szerint. A vártnak megfelelően a növekedési kilátásokon javítottak, s az elnök Jerome Powell is bizakodó az amerikai gazdaság teljesítő képességére. Ami kissé váratlannak mondható a maginflációs. energiaáraktól, feldolgozott élelmiszerektől szűrt inflációs mutatón enyhén emeltek, méghozzá a jegybanki két százalékos inflációs cél fölé. 
Reakció. A vártnál enyhén feszesebb hosszútávú kamatpálya ellenére a dollár gyengült, a kedvező növekedési prognózis ellenére a piaci hangulat enyhén romlott. Valószínűsítjük, a piac tőle megszokott módon a várt adatok események megjelenését követően, az előtte álló eseményekre fókuszál. Az előttünk álló órákban, napokban Trump, amerikai elnök újabb bejelentései érkezhetnek az amerikai importvámokról. Ez irányú bejelentésekre a dollár gyengülni, a piaci hangulat romlani szokott.
Az EUR/USD az 1,22-1,25-s szélesebb sávban mozog továbbra is, a nagyobb kilengés ellenére egy százalékon belüli mozgást produkált. A továbbiakban meghatározónak tekintjük a világ vezető devizapárjának mozgásában , hogy az Atlanti-óceán két partján miként alakulnak az inflációs várakozások. A szerda esti közleményből a tengerentúlon enyhe felfelé eltolódást, stabilizálódást érzünk az inflációs prognózisban, s ez a dollárt is stabilizálhatja. Európában az, hogy szeptemberben a folyó eszközvásárlást kivezetik, szinte datált, a kamatemelési várakozások tolódhatnak, ha nem érkeznek emelkedő inflációra utaló adatok. Talán most Európában több a kérdőjel. Trump heti bejelentéseit követően nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a zöldhasú magára talál. 

cornergroup

www.cornerwebshop.hu