További importvámok bevezetése.Donald Trump amerikai elnök éjjel, az amerikai tőzsdék zárását követően újabb 100 milliárd dollár értékben importvámot vetne ki kínai termékekre. A háttérben egyeztetések zajlanak a két ország között, de a már korábban bejelentett 50-50 milliárdos értékeket terhelő vámokra újabb 100 milliárdos értékre kivetendő terhelés hangulatromlást jelentett a piacokon. 
Csütörtök éjjel Trump azok után jelentette be fent tervezett intézkedéseit, hogy csütörtök délután megjelent adatok szerint az Egyesült Államok kereskedelmi mérlege több mint kilenc éve nem látott mélypontra esett februárban, úgy hogy az elmúlt fél évben rendre a várakozásokat meghaladta a hiány, s folyamatos hiánybővülést mutattak az adatok, átlépve a válság után kialakult ötven milliárd dolláros küszöböt. 57,6 milliárd dollár volt az említett tárgyidőszakban az amerikai kereskedelmi mérleg deficitje, az enyhén 57 milliárd alatti várakozással szemben. (A múlt év őszén még a 45 milliárdos hiány alatti értékeket mutattak a statisztikák.) 
Az újabb vámok hírére a dollár nem mutatott érdemi elmozdulást. Valószínű a piacok árazzák, hogy Kínának az importvámok terén korlátosak az eszközei válaszlépésként. Abba hogy milyen egyéb válasszal reagálhatnak egyelőre korai lenne vizsgálni, hisz a háttérben zajlanak az áruforgalomhoz köthető egyeztetések.
Minden esetre az EUR/USD miután a múlt negyedévben tartotta jó formáját, s az EUR/USD árfolyama januárban mutatott emelkedést megőrizte a negyedév későbbi időszakában, az új negyedév hozhat éj mozgásteret. Nem lepődnénk meg ha az elmúlt hónapokban látott 1,22-1,25-s jellemző értékei az 1,22-s szint áttörése esetén kicsit alacsonyabb 1,19-1,22-s értékekre költözne. Tehát a dollár magára találna.
Már a péntek délután megjelenő foglalkoztatási statisztikák adhatnak ehhez impulzust, amennyiben a vártnak megfelelően 4 százalékra csökkenne az amerikai  munkanélküliség márciusban, illetve a várakozásokat meghaladó új munkahelyek létesültek, valamint a bérek további (várt 2,7 százalék) három százalék irányába történő emelkedést mutatnának. 
Idehaza az EUR/HUF árfolyama folytonosságot áraz a vasárnapi választás előtt. Eredmények hétfő hajnalra, a magyar eszközök a jelenleg regnáló erők többségi parlamenti helyét árazzák. 

cornergroup

www.cornerwebshop.hu