Több mint negyedéves (mintegy négy hónapos) bázisokat elhagyva talál magára a dollár.Mint március végén foglalkoztunk a kérdéssel, hogy az első negyedévre jellemző gyengébb dollár szintekben változás következhet az új negyedévben, s így április közepén érdemes lesz figyelni a zöldhasú mozgását, mára kijelenthetjük, hogy a dollár szignifikánsan kilépett, méghozzá az erősödés irányába, több instrumentummal szemben. Tette ezt mintegy négy hónapos bázis építést, sáv mozgást követően, így az elmozdulás időben, s térben is a kilépés irányába folytatódhat. Nézzük talán az olvasók által kevésbe követett dollár indexet. Itt az amerikai fizetőeszköz egy devizakosárral (a kosár euró túlsúlyos) szemben lépte át a 91 környezetében húzódó ellenállást, s 4,5 hónapja nem látott magasságokba érkezett. Az EUR/USD árfolyama törte az 1,22 környezetében lévő támaszt, s nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az 1,18-1,19-s szintekig folytatja útját a devizapár. A USD/HUF árfolyama is áttörve a 257,50 körül húzódó ellenállást tovább emelkedhet, akár a 266-267-s szintek is elérhetők lehetnek az előttünk álló hetekben.
Segítette a zöldhasút az emelkedő hozam környezetben az amerikai hozamok nem csak szemmel látható mértéke, de inspiráló volta. A piaci szereplők fokozottan figyelik a tíz éves amerikai hozam alakulását. Véleményünk szerint a kialakult 3 százalék körüli szinteken ezen instrumentumnál a hozamemelkedés lendülete megtorpanhat. Az amerikai két éves hozam 2,5 százalék körül. Érdemes lesz figyelni (a nemzetközi hangulatra hatással lehet az előttünk álló hetekben), a tíz éves hozam miként alakul, valamint a két instrumentumban a hozamkülönbözet változását, az amerikai hozamgörbe alakulását.
A dollár malmára "hajtották a vizet" az euró visszafogott szereplése. Csütörtök délután az Európai Központi Bank (EKB) a vártnak megfelelően nem változtatott az európai kamatkondíciókon. Az ülést követő sajtótájékoztatón a bank elnöke Mario Draghi nem adott új információt a folyó havi 30 milliárd eszközvásárlási program kivezetésével kapcsolatosan. A program szeptemberig tart. Érdemi útmutatás a következő júniusi, vagy júliusi ülés utáni bejelentéseken várható. Az elnök átmenetinek nevezte az elmúlt hónapokban látott kissé gyengébb európai teljesítményt. A protekcionista gazdasági lépések (importvámok, kvóták, ...) a növekedési kilátásokra tekintve kockázatokat jelentenek - értékelte Draghi. 
A dollár erősödésében az is szerepet játszott, hogy csütörtökön kedvező amerikai adatok jelentek meg. Úgy mint rekord alacsony heti munkanélküli regisztráció, emelkedő export adatok, valamint várt fölötti márciusi tartós cikkek megrendelése.
Összességében a dollárnak jó napjai vannak, s kisebb megtorpanásokkal de a dollár erősödése az előttünk álló hetekben, a fent említett szintek irányába folytatódhat.   

cornergroup

www.cornerwebshop.huARANY KARKÖTŐ
229.700 Ft

GYÉMÁNT GYŰRŰ
1.138.500 Ft