Vegyesen alakultak az áprilisi munkaerőpiaci adatok az Egyesült Államokban.A várt 4 százalékra csökkenéssel, a márciusi 4,1 százalékkal szemben 2000 óta nem látott alacsony szintekre 3,9 százalékra esett az amerikai munkanélküliségi ráta. Az adatot látva azonnal ütemesebb amerikai kamatemelésre valamint tovább erősödő dollárra gondolnánk, de az átfogó jelentés további komponensei gyengébb, várakozásoktól elmaradó tényadatokat mutattak. Így áprilisban a 192 ezres várakozással szemben 164 ezer új munkahelyet létesítettek az amerikai vállalatok a mezőgazdaságon kívüli szektorokban. Szintén csalódást jelentett a várakozásoktól elmaradó, sőt éves alapon lassuló béremelkedés. Így a korábbi félelmek, hogy a javuló foglalkoztatás mellett, erősödő bérdinamika hatására bérinflációs nyomással kell számolni, egyre inkább puhul. Ráadásul újabb verbális megerősítés érkezett a téren, hogy a FED (az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény) tolerálja ha átmeneti időre a két százalékos jegybanki célt meghaladja az amerikai infláció mértéke, nem változtat a korábban tervezett (ez jelenleg további két 25 bázispontos emelés az idei évre) kamatemelési ütemezésén.
Csak halkan jegyezzük meg, hogy az Egyesült Államok adóssága nominálisan, s GDP arányosan is ütemesen emelkedik. Nominálisan (tavaly nyár végén lépték át a korábban megállapított 20 ezer milliárd dolláros küszöböt) mintegy háromnegyed év alatt 6 !!! százalékkal ez tovább emelkedett. Az eladósodott országnak az emelkedő kamatkörnyezetben egyre magasabb kamatterhekkel kéne/kell szembe nézni.
No a péntek délutáni vegyes adatok megjelenését követően a dollár nem kapott újabb lendületet. A múlt hét közepére kialakult szinteken stabilizálódott. Az EUR/USD árfolyamában az 1,2050-s szint alatt, az USD/HUF árfolyamában a 200 napos mozgóátlag 258,50-s szintje felett stabilizálódhat a dollár árfolyama.

cornergroup

www.cornerwebshop.huARANY KARKÖTŐ
229.700 Ft

GYÉMÁNT GYŰRŰ
1.138.500 Ft